ANGOULEME STRIPFESTIVAL

Angouleme, Polar, AwardsDeze week vindt het belangrijkste stripfestival van Europa plaats. Zoals ieder jaar is dit in Angouleme, Frankrijk. Met veel controverse dit keer vanwege prijs die uitgereikt moet worden voor het algehele oeuvre van een illustrator of scenarist. Ik ga hier niks over zeggen. (Lees het zelf maar op stripspeciaalzaak.be.) Een ander belangrijk onderdeel van het festival is de verkiezing voor het beste stripalbum. Daar zijn veertig boeken voor genomineerd. Die zijn helaas (nog) niet allemaal voor de Nederlandse markt verkrijgbaar. NRC-jounalist Ron Rijghard schreef afgelopen week een stukje over de genomineerden die wel in Nederland beschikbaar zijn. Zijn grote favoriet Arsene Schrauwen, van de Vlaming Olivier Schrauwen. Het is een kunstzinnig getekend, biografisch stripverhaal over Schrauwens grootvader die verstrikt raakt in een overambitieus bouwproject. Die hebben wij natuurlijk in onze collectie. Hetzelfde geldt voor Hier (NL) of Here (USA) van Richard McGuire, een andere favoriet van Rijghard. Het betreft hier een conceptueel verhaal waarbij de lezer getuige is, vanuit een vast perspectief, van de gebeurtenissen die zich afspelen in een kamer door de eeuwen heen.

Polar

Fantastisch natuurlijk, landelijke aandacht voor strips. Rijghard steekt zijn fanboy-isme voor Schrauwen en McGuire niet onder stoelen of banken. Maar echt warm word ik niet van deze boeken. (Daarnaast krijg ik soms het idee dat om stripredacteur te worden bij een krant, je alleen maar kunstzinnige strips leuk mag vinden.) Interessanter vind ik de genomineerden in de categorie Polar,  dat staat voor roman policier (of misdaadverhaal). Dit jaar zijn dat: Inspecteur Kurokochi, Tungstene, Olympia (Vrije Vlucht), Southern Bastards en Undertaker. De eerste twee ken ik niet want die zijn nog niet voor de Nederlandse en/of Amerikaanse markt beschikbaar. Maar ik ben erg enthousiast over de drie die ik wel ken:

Olympia, Vrije Vlucht, Vives, Stripspeciaalzaak, Strips kopen, nieuwe strips, stripshop, Albums, Strip, Stripboek, Stripverhaal, Kopen, BestellenOlympia is een hilarisch heistverhaal over drie kunstdievegges die een gevaarlijke opdracht van een Italiaanse maffiabaas krijgen. Om te zorgen dat ze hun opdracht naar behoren uitvoeren krijgen de drie gezelschap van de stoicijnse kleerkast Antonio. Het boek is het vervolg op De Grote Odalisk, eveneens uit de Vrije Vlucht-collectie.

Southern Bastards, Aaron, Latour, Image, Stripspeciaalzaak, Strips kopen, nieuwe strips, stripshop, Albums, Strip, Stripboek, Stripverhaal, Kopen, BestellenSouthern Bastards is een wraakverhaal dat zich afspeelt in Craw County, Alabama. De highschool football-coach genaamd ‘Coach Boss’,
tevens misdaadbaas, trekt aan de touwtjes in Craw County.  Door middel van moord en omkoping weet hij de gemeente in zijn broekzak te houden. Maar wanneer Earl Tubb, zoon van de voormalige sheriff terugkeert, gaan er klappen vallen. Wat deze serie zo sterk maakt is dat hij een enorm geloofwaardig en broeierig beeld van het Zuiden van de VS weet neer te zetten.

Undertaker, Dorison, Meyer, Gieren, Stripspeciaalzaak, Strips kopen, nieuwe strips, stripshop, Albums, Strip, Stripboek, Stripverhaal, Kopen, BestellenDerde op het lijstje is Undertaker. Maar hier heb ik inmiddels al zo vaak over geschreven, daar ga ik niet heel veel verder over uitweiden. In de strip-pers ook wel de nieuwe ‘Blueberry’ genoemd. Het doet erg denken aan de legendarische Wild West-serie van Chiraud. Het heeft het western-genre weer helemaal op de kaart gezet.

Haast je naar de winkel dus. Dan kun je het met je eigen ogen zien.

 

Tags: ,